Ojoj i admin się pojawił

Jeszcze tak program obecnego burmistrza do kompletu zdobyć...
Czytałem rozprawkę z powyższego programu u Mazulewicza; pochlebna nie była delikatnie mówiąc. Teraz mam okazję zapoznać się z nim osobiście i .. szału nie ma

Ad.1. Samorząd.
W ramach przepływu informacji oczekiwałbym obietnicy założenia forum gminnego, oczywiście bezstronnego, a nie takiego jak nasze

Ad.2. Edukacja.
Rozumiem, że ukłon w stronę nauczycieli, bo to opiniotwórcza grupa, ale szkoły w Pobielu nie da się utrzymać, demografia jest nieubłagana jak i budżet. Pieniądze na stypendia będą jak się zamknie szkołę w Pobielu

AD.3. Bezpieczeństwo.
A co z "grubą" przestępczością? Taką na miliony. Jest przecież i ma się dobrze. Tyle, że jesteśmy za mali..
Prewencja na wsi zazwyczaj ogranicza się do łapania pijanych rowerzystów, choć oczywiście należy to robić.
Ad.4. Przedsiębiorstwa.
Same wyświechtane frazesy, a baner, że są tereny pod inwestycje w gminie już wisi jakiś czas

Ad. 5. Infrastruktura i budownictwo.
O naprawie dróg powiatowych przez grzeczność się nie rozpiszę

Ile będzie kosztować plan zagospodarowania przestrzennego całej gminy? Z tego co kojarzę to są bardzo duże pieniądze.
Ad.6. Ekologia.
W spółkach wodnych coś się tam dzieje, a szczerze, to ludzie będą im przeciwni. Obecnie większość właścicieli dzierżawi pola i nie będzie płacić za to, by wydzierżawiający mógł w nie wjechać.
Kanalizowanie gminy wynika chyba z jakiegoś harmonogramu? Wpisać to do programu można by było tylko wtedy, gdyby się chciało wstrzymać kanalizację

Ad.7. Kultura.
Najlepiej było pominąć tę dziedzinę. Trupa jak się próbuje reanimować to powstaje zombi

Ja bym postawił na kulturę dla dzieci i młodzieży, może ich da się jeszcze uratować.
Jakiś zarys tej cyklicznej imprezy już jest, czy to tylko slogan?
Odnośnie nowości dla biblioteki, to istnieje całkiem prosty sposób by jej je zapewnić. Przecież my kupujemy nowości i gdy przeczytamy, możemy wypożyczyć te książki bibliotece. Co więcej ten sposób w jakimś tam zakresie działa i wystarczy go tylko upowszechnić ( sam oddałem kilka lat temu kilkanaście książek z serii "Świat Dysku"). Oczywiście to nie jest mój pomysł, ja mu tylko uległem.
Ad.8. Sport.
Żeby efektywnie wykorzystać infrastrukturę sportową, trzeba by skonfiskować dzieciakom komputery i telefony...
Pozostaje już tylko e-sport.
Ad.9. Inwestycje.
Nie ważne kto wygra i tak będą one realizowane

Jestem chory i zmęczony, może dlatego tak potraktowałem ten program, ale starałem się do niego podejść uczciwie.
Nie przejmowałbym się zresztą jego krytyką. Siła oddziaływania forum jest żadna, przeczyta to kilka osób i nikt nie weźmie na poważnie.